Rosení oken

30.11.2023

Rosení oken je nepříjemný fyzikální jev, se kterým se v zimě setkává řada domácností. Sám o sobě není nebezpečný, ale může způsobit řadu problémů jako je například růst plísní nebo loupání omítky. Co tedy přispívá rosení oken zevnitř a jak je možné tomu zabránit?

Příčiny rosení oken v zimě

K rosení oken dochází v interiérech se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Drobné kapičky vodní páry se pak začnou srážet na plochách s nejnižší teplotou, což bývají právě okna. Jde o v podstatě stejný jev, který můžete pozorovat ve chvíli, kdy vyndáte z lednice vychlazené pivo a po chvíli se láhev orosí.

Nejproblematičtější místnosti, kde dochází k rosení oken v bytě i v domě, jsou kuchyně, koupelny, ale i ložnice. Právě zde totiž bývá relativní vlhkost vzduchu často vyšší než v ostatních interiérech. A v jakém rozmezí by se vlhkost vzduchu měla správně držet? Pro letní měsíce platí ideální hodnoty od 40 do 55 %, v zimě pak mezi 45 a 60 %.

Rosení není jen záležitostí starších dřevěných oken: jakmile vlhkost vzduchu překročí danou hranici a venku je navíc zima (tudíž jsou okenní skla výrazně chladná), dochází i k rosení plastových oken.

Co všechno přispívá k rosení oken

Existuje několik faktorů, které mohou zvyšovat vlhkost vzduchu v interiéru, a tím nepřímo způsobovat rosení oken:

Samostatnou kapitolou je pak rosení oken v novostavbě, kdy se na zvýšené vlhkosti vzduchu podílejí hlavně nedávné mokré stavební procesy.

Jak předcházet rosení oken

Důležitá je zejména pravidelná výměna vzduchu: tedy správné větrání. Zatímco v letních měsících lze dosáhnout výměny vzduchu v interiéru pomocí mikroventilace, v zimě je naopak lepší větrat krátce a intenzivně.

Pokud se vám okna i nadále rosí, můžete je buď vyměnit za nová, což je finančně dost nákladné, anebo můžete zvolit stejně účinné a mnohem ekonomičtější řešení: termoizolační fólii.

Zpět na přehled

Napište si o nabídku!