Na jaký podklad lze instalovat fólie na sklo

9.3.2023

Svět fólií na sklo může být pro mnohé poněkud matoucí — a není se co divit, typů fólie s rozmanitými vlastnostmi není málo, a každý z nich pomáhá řešit trochu jiný problém. Některé fólie vám pomohou doma udržet teplo, jiné zase zabrání přehřívání interiéru a další posílí vaše zabezpečení.

Jednu věc, kterou byste vy sami měli vědět ještě předtím, než objednáte instalaci fólií, je typ povrchu, na němž je chcete mít. Úplně jednoduše to lze vyjádřit tak, že fólie nejlépe fungují a vydrží na hladkém, plochém obyčejném skle. Ale jak jsou na tom ostatní materiály?

Strukturované sklo

Sklo s texturou, tedy jakékoliv jiné než zcela hladké, bohužel není vhodným povrchem pro aplikaci fólií. Proč? Jelikož voda, která se používá při instalaci, by zůstala v mezerách mezi povrchem fólie a sklem. Tím by se značně zkrátila životnost instalované fólie, stejně jako by se tak znehodnotily její vlastnosti. Nehledě na to, že ani výsledný estetický dojem by nebyl dobrý.

Pokud se vám líbí texturované nebo pískované sklo, lze k vytvoření kýženého efektu použít některou z privátních fólií. Ta vám navíc zajistí i ochranu před ultrafialovým zářením, což strukturované sklo samo o sobě neumí.

Plexisklo

Je velmi důležité vědět, jestli jsou vaše okna vyrobené skutečně ze skla, nebo z plexiskla: protože na plexisklo se fólie bohužel aplikovat nedají. Plexisklo je vyrobené z plastu a fólie by k němu dostatečně nepřilnula. Pomalými chemickými reakcemi by se následně mohly uvolňovat některé plyny, což by vedlo k vytváření nevzhledných bublinek a k poničení celé fólie i samotného plexiskla.

Abychom to shrnuli: okenní fólie nejsou vhodné ani na plexisklo, ani na klasické sklo s texturou. Zato se ale hodí na klasické, hladké sklo, které se přeci jen v tuzemské architektuře využívá nejčastěji. Protisluneční, termoizolační i bezpečnostní fólie na sklo tedy můžete využít na okna, francouzská okna, prosklené dveře, lodžie a další větší skleněné plochy, stejně jako například na zrcadla a ostatní skleněné prvky v interiérech.

Zpět na přehled

Napište si o nabídku!