Kam se hodí zatmavovací fólie na okna

3.6.2022

Jako zatmavovací nebo zatemňovací folie do oken lze de facto označit dvě skupiny produktů: jednou z nich jsou protisluneční fólie s nízkou propustností světla, tou druhou pak fólie černé. Jak se od sebe liší a kam se který typ hodí?

Protisluneční fólie s nižší propustností světla

Po protisluneční fólii sáhněte v případě, že potřebujete zastínění oken přes den, kdy do nich celý den praží slunce, a zvlášť v letních měsících se váš interiér přehřívá. Čím menší má protisluneční fólie propustnost světla, tím je tmavší, stále však umožňuje vidět skrz okna ven. Pokud od fólie očekáváte i to, že vám kromě blokování tepelného záření v interiéru zaručí soukromí, zvolte zrcadlovou neboli reflexní protisluneční fólii. Ta bývá sama o sobě tmavší než ostatní typy protislunečních fólií, přesto část světla do interiéru vpouští, a přes den vám zajistí dokonalé soukromí.

Černá fólie na okna

Černá zatemňovací fólie do oken patří mezi takzvané privátní fólie. Je z obou stran neprůhledná, takže po její aplikaci není přes sklo vidět ani z jedné jeho strany. Zajistí tedy v interiéru soukromí i po setmění a přes den nepropustí žádné viditelné světlo. Lze ji aplikovat jako dočasné řešení, ale i trvale. Veškeré prvky v interiéru sice ochrání před blednutím barev, teplo však neblokuje tak dobře jako protisluneční fólie.

Využití obou typů

Z praktického hlediska je u běžných obytných domů výhodnější k zastínění oken folie protisluneční. Chrání interiér před přehříváním a zároveň blokuje i škodlivé UV záření, které způsobuje blednutí barev.

Černá zatemňovací fólie na sklo najde své využití tam, kde chcete po 24 hodin denně zajistit naprosté soukromí. Využívá se ale také v místnostech, kde je uloženo fotocitlivé zboží, v archivech nebo fotografických laboratořích. Dočasně ji lze také použít k zakrytí výhledu do interiérů komerční budovy během výstavby či rekonstrukce.

Zpět na přehled

Napište si o nabídku!