Fólie na sklo vs žaluzie

23.5.2022

Rozmýšlíte se, jaké stínění oken byste si měli pořídit, a váháte mezi protisluneční fólií, žaluziemi či roletami? Abyste se mohli správně rozhodnout, je důležité znát veškerá fakta a přínos jednotlivých řešení v dlouhodobém měřítku.

Z hlediska úspor za energie, ceny instalace, ale i třeba náročnosti na údržbu jsou fólie na okna jasným vítězem. Podívejte se, proč:

Fólie působí jako pasivní klimatizace

Žaluzie vás před horkem ochrání pouze tehdy, když mají světlou barvu a jsou zatažené. Pro vás to znamená, že budete mít doma tmu, a časem vás horko stejně nemine: žaluzie totiž fungují jako radiátor — jakmile se od slunce ohřejí, předávají teplo dál k vám do interiéru.

Protisluneční fólie oproti tomu zadrží tepelné záření venku a dovnitř vpouští dostatek přirozeného denního světla, aniž by se váš interiér přehříval. Pro vás to znamená úsporu financí, které byste jinak vydali za provoz klimatizace či jiného způsobu chlazení.

Na rozdíl od žaluzií či rolet blokují fólie na sklo škodlivé UV záření, čímž chrání vás i barvy ve vašem interiéru.

Náročnost na údržbu

Zatímco vnitřní žaluzie do oken fungují jako skladiště prachu a jejich čištění je téměř za trest, okna s fólií jsou umytá raz dva, a ani k tomu nebudete potřebovat žádné speciální vychytávky.

Nejen údržba, ale v podstatě každý den je s fóliemi jednodušší: od jejich instalace se už nemusíte o nic starat a fólie budou fungovat pořád stejně. Žaluzie oproti tomu musíte zatahovat, vytahovat a natáčet, abyste docílili žádaného efektu — nemluvě o tom, kolikrát se během manipulace s nimi žaluzie zamotají nebo zaseknou. To se vám s fólií rozhodně nestane.

Fólie funguje za každého počasí, což se nedá říct například o venkovních žaluziích, které nejde použít třeba když fouká vítr.

Další výhody, které oceníte

Na rozdíl od žaluzií a rolet nemá fólie žádné provázky, které by mohly lákat malé děti nebo domácí mazlíčky k potenciálně nebezpečné hře.

I z estetického a vizuálního hlediska jsou fólie ve výhodě: oproti všem ostatním druhům stínění nijak nezmění vizuál interiéru ani exteriéru.

Co se týče finanční náročnosti jednotlivých řešení, i zde jsou fólie jasným vítězem. Jejich instalace je mnohem levnější než u okenních žaluzií, a ještě k tomu s sebou přinášejí zmiňované úspory za energie.

folievszaluzie - infografika

Zpět na přehled

Napište si o nabídku!